Sluiten

Direct een offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en vraag direct een offerte aan!


Wat is stralen?

Stralen is een manier die wij inzetten om vuil, corrosie, roest, verf, graffiti, stikhuid en conserveringslagen (coatings) te verwijderen. Tevens zetten we het in als voorbewerking voordat we een oppervlak gaan coaten omdat door het stralen het hechtingsoppervlak wordt vergroot. Dit vormt een goede basis voor bijvoorbeeld het aanbrengen van kunststofvloeren of coatings. Stralen kan ook dienen als krachtige reiniging. Daarnaast kunnen we markeringen en belijningen eenvoudig verwijderen door middel van stralen. Daarna kunnen wij de markeringen en belijningen opnieuw aanbrengen als dit gewenst is.

Wat is het effect van stralen?

Stralen geeft een schuureffect. Stralen schuurt als het ware vuil of oud materiaal van de ondergrond. Door middel van een compressor en perslucht, blazen we kleine deeltjes tegen het oppervlak. Op deze manier verwijderen we oude lagen of ruwen een ondergrond op.

Welke straalmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten straalmiddel zoals (olivine)zand, glasparels en grit. We hebben ervaring met het gebruik van al deze middelen. Welk middel we in gaan zetten hangt af van de vervuiling of coating en het type ondergrond. Het is namelijk erg belangrijk om effectief te stralen maar dat het ook veilig is voor de ondergrond.

(olivine)zandstralen

Olivine is de enige zandsoort waarmee we mogen stralen. Het ziet eruit als zand maar het is een magnesiumsilicaat met ijzer. Olivinezand stralen is een lichte vorm van stralen. Deze techniek wordt vaak ingezet om gevelstenen te reinigen zonder de ondergrond of de beschermende toplaag te beschadigen.

Glasparelstralen

Bij glasparelstralen spuiten we perslucht met bolletjes of stukjes glas tegen het oppervlak. Door bijvoorbeeld RVS oppervlakken te glasparelstralen, krijg je een glas en egaal oppervlak. Daarnaast zorgt het niet alleen ervoor dat vuil verwijderd wordt maar ook dat de aanhechting van nieuw vuil verminderd wordt.

Gritstralen

Gritstralen bestaat uit kleine deeltjes waarbij het meestal gaat om steen of metaal. Deze techniek zetten wij in op staal, beton en hout met als doel om de aangetaste of vervuilde toplaag te reinigen.  Door middel van gritstralen wordt de ondergrond licht opgeruwd en schoon voor de verdere bewerking.

Droogijsstralen

Droogijsstralen is dat er in een luchtstroom droogijs wordt vermengd en onder kracht op het oppervlak gespoten wordt. Deze manier van stralen kent veel voordelen zoals dat het de ondergrond niet beschadigd, het is zeer efficiënt én vriendelijk voor het milieu. Tevens kunnen vervuilingen effectief verwijderd worden middels droogijsstralen.

Stofvrijstralen

Stofvrijstralen is een gesloten systeem waarbij het straalmiddel meerdere malen hergebruikt wordt én waarbij het ontstane stof direct wordt afgezogen. Deze manier van stralen is dus vriendelijk voor het milieu. Bij het stofvrijstralen wordt straalmiddel door centrifugaal kracht tegen het oppervlak gespoten.

Soorten ondergronden

Afhankelijk van de ondergrond kiezen we de juiste methode voor het stralen. Stralen zetten wij in op verschillende ondergronden zoals beton en staal. Daarnaast is er voor de zachtere materialen zoals RVS en aluminium ook een geschikte manier van stralen. Tevens hebben wij ruime ervaring met stralen en zo ook in het stralen van constructies en brugdekken. Er zijn verschillende straalmiddelen voor verschillende ondergronden. Onderstaand enkele voorbeelden van de toepassing op verschillende ondergronden.

Kunststof en glas

Voor het stralen van kunststof en glas zetten wij glasparels in waarmee we de ondergrond glad stralen door middel van perslucht met bolletjes of stukjes glas.

Steen en beton

Wanneer we stenen en betonnen ondergronden gaan stralen, maken we gebruik van (olivine)zandstralen. Hiermee beschadigen we de ondergrond of toplaag niet en deze methode zorgt voor een fijne afwerking.

Staal, aluminium en andere metalen

Voor ondergrond als staal, aluminium en andere metalen, zetten wij de methode gritstralen in. Dit is een grotere maar fijne korrel. Voor metalen ondergronden kan ook droogijsstralen toegepast worden.

Hout

Naast steen en beton, stralen wij hout door middel van (olivine)zandstralen voor een fijne afwerking voor houten ondergronden.

Zet de eerste stap

Meer info of een offerte aanvragen?

Voor alle informatie over stralen kun je bij ons terecht. We vertellen je er graag meer over. Daarnaast is het ook mogelijk om een offerte op te vragen voor het stralen van een oppervlak of object door ProNed. Natuurlijk wisselen we graag eens van gedachte! Contacteer ons via info@proned.be of door te bellen naar 0380 801 29.
Start jouw project

Samen met ProNed